Duhigg kirja-arvosteluOlemmeko samalla aaltopituudella?

Charles Duhigg: Supercommunicators – How to Unlock the Secret Language of Connection. Random House. 2024. 320 sivua.

Charles Duhigg kuuluu amerikkalaiseen kirjaperinteeseen kuten Malcolm Gladwell tai Daniel Pink. He osaavat tarinallistaa anomalioita eräänlaiseksi bisnesviihteeksi. Tarkoitus ei ole vähätellä kolmikon kirjallisia tuotoksia, vaan motivoida lukemaan heidän teoksiaan. Näiden kirjailijoiden tekstien parissa viihtyy.   

Mikä tekee ihmisestä poikkeuksellisen keskustelijan? Luottamuksen tunne ja kyky herättää luottamusta. Tämä kirja yrittää selittää, miksi kommunikaatiomme menee pieleen, ja mitä voimme tehdä sen parantamiseksi. Sen ytimessä on muutamia keskeisiä ajatuksia ja niistä keskeinen kysymys on, mitä superviestijät tekevät, että tunnet olosi niin hyväksi.

Tärkeintä on ymmärtää, että keskustelut koostuvat usein kolmesta eri teemasta:

1) Faktapuhe: Mitä tämä oikeasti tarkoittaa? Keskitytään ongelman ratkaisuun ja päätösten tekemiseen.
2) Tunnepuhe: Miltä meistä tuntuu? Keskitytään tunteiden ilmaisemiseen ja toisen ihmisen ymmärtämiseen.
3) Identiteettipuhe: Keitä me olemme? Keskitytään siihen, miten keskustelu vaikuttaa rooleihimme ja yhteisöllisyyteen.

Onnelliset pariskunnat kysyvät toisiltaan enemmän kysymyksiä, toistavat mitä toinen sanoi, heittävät jännitettä laukaisevia vitsejä ja vakavoituvat yhdessä. Seuraavan kerran, kun tunnet olevanne ajautumassa riitaan, kokeile kysyä kumppaniltasi: ”Haluatko puhua tunteistamme? Vai pitäisikö meidän tehdä päätös yhdessä? Vai onko tässä kyse jostain muusta?”

Keskusteluista 70 prosenttia on sosiaalisia

Kirjan pääviesti on keskustelun tyypin tunnistaminen ja toisen ihmisen kanssa samalle aallonpituudelle pääseminen. Kirjan tavoite on siis auttaa lukijoita ymmärtämään, miksi kommunikointi joskus epäonnistuu ja tarjota työkaluja parempaan kommunikointiin. Tärkeää on myös huomioida, että Human Nature -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan 70 prosenttia keskusteluistamme on luonteeltaan sosiaalisia.

Keskeiset opit, joilla voit edistää keskustelukulttuuria ja kehittyä keskustelijana ovat:

  • Olla samalla aaltopituudella: Parhaat keskustelut ovat oppimiskokemuksia, joissa molemmat osapuolet pyrkivät ymmärtämään toisiaan.
  • Toisen ajatusmaailma: Täsmällisesti sanottuna haluamme oppia, miten ympärillämme olevat ihmiset näkevät maailman ja auttaa heitä puolestaan ymmärtämään omaa näkökulmaamme.
  • Kysymällä: Aitoihin yhteyksiin pääsee parhaiten kysymyksiä esittämällä, tunteita jakamalla ja toisen ihmisen kuuntelemisella.
  • Avoimet vs. suljetut kysymykset: Kysy mieluummin miten kuin miksi. Älä etsi kyllä/ei-vastauksia. Miksi-kysymykset ovat usein syyllistäviä. Kyllä/ei-vastaukset harvoin antavat paljoakaan tietoa.
  • Onnistuneet keskustelut: Niissä ihmiset yleensä kysyvät toisiltaan paljon kysymyksiä. Vastauksissaan ihmiset kertovat suoraan tai epäsuorasti tarpeistaan, tavoitteistaan, uskomuksistaan ja tunteistaan.

Mitkä ovat hyviä kysymyksiä keskusteluun? Esimerkiksi voit kysyä heiltä kokemuksista ja niistä hetkistä, jotka saivat heidät muuttumaan. Muotoile kysymyksesi, jotta ne olisivat syvällisempiä. Kysy ennemmin miltä heistä tuntuu kuin faktoja. Kysy paljon jatkokysymyksiä. Ja kun ihmiset paljastavat itsestään, niin paljasta myös jotain itsestäsi. Nämä kysymykset auttavat rakentamaan aitoa yhteyttä ihmisten välillä.

“It is easier to judge a man by his questions rather than by his answers” (Pierre-Marc-Gaston de Lévis) 

Kirjoittanut: Mikko Mattinen

Jaa kirjoitus haluamallasi tavalla!