Kyky keskittyä ja olla läsnä yhä tärkeämpää työelämässä

Ihminen pystyy nykyään keskittymään kunnolla minuutin kerrallaan, kun aiemmin viiden minuutin keskittyminen onnistui hyvin. Työpäivä on häiriöitä täynnä, emmekä osaa sulkea niitä ulkopuolellemme.
Työelämän vaatimukset kasvavat, ja palautumaan olisi kyettävä nopeasti. On yhä tärkeämpää huomata, missä mieli kulloinkin vaeltaa sekä palauttaa huomio siihen, mikä on tärkeää.
Liikkeenjohdon konsultit saivat marraskuisessa tapaamisessa perustietoa mindfulnessista, kun paikalla oli Päivi Kousa, työyhteisökehittäjä ja valmentaja Internal Dialoguesta. Hänen opastamanaan päästiin tekemään myös mindfulness-harjoituksia.
Kousa huomautti, että mindfulnessissa ei ole kyse meditaatiosta, vaikka julkisuudesta saa helposti sellaisen käsityksen. Mindfulness tarkoittaa tarkkaavaisuutta ja huomiokykyä – asioita, joita jokainen liikkeenjohdon konsultti työssään tarvitsee. Ja miten paljon tehokkaampi työpäivä olisi, jos kykenisimme oikeasti keskittymään!
Tulevaisuus vaatii yhä suurempaa keskittymiskykyä ja mielen sisäisiä voimavaroja.
– Keskittymiskykyä ja kykyä olla läsnä voi harjoitella. Kun mieli lähtee harhailemaan, siitä tullaan tietoiseksi, jonka jälkeen huomio voidaan suunnata uudelleen haluttuun asiaan, Kousa huomautti.
Kuinka usein mindfulness-harjoituksia sitten tulisi tehdä, jotta kykenisimme keskittymään ja olemaan läsnä?
Sen joutuu jokainen kokeilemaan itse. Parasta toki on, jos harjoituksia kykenee tekemään lähes päivittäin. Välillä riittää muutaman minuutin harjoitus, toisinaan harjoitteluun on syytä varata hieman pidempi aika.
Mindfulnessista on kirjoitettu lukuisia teoksia. Kousan listalla on esimerkiksi Antti-Juhani Wihurin Mindfulness työelämässä.

2017-11-14T17:31:43+00:00
Share
Tweet