Yuval Noah Harari: Nexus: A Brief History of Information Networks from the Stone Age to AI. Historian muutos

Yuval Noah Harari: Nexus: A Brief History of Information Networks from the Stone Age to AI. Random House. 2024. 528 sivua.

Israelilainen Yuval Noah Harari on historioitsija ja bestsellerkirjailija, joka on tarttunut mammuttimaiseen kysymykseen tekoälyn ja tietoverkkojen roolista ihmiskunnassa. Hararin tyylille uskollisesti kirjassa yhdistyy laaja historiallinen perspektiivi, nykyhetken analyysi ja omat tulevaisuuden visiot.

Kirjan kiehtovuus on sen laaja historiallinen perspektiivi. Harari osoittaa, miten informaatioverkostot ovat muokanneet yhteiskuntia läpi historian, aina suullisista tarinoista kirjoitettuihin dokumentteihin ja nykyisiin digitaalisiin verkostoihin.

Erityisen kiinnostavaa on Hararin analyysi tekoälyn ainutlaatuisuudesta: se on ensimmäinen teknologia, joka kykenee itsenäiseen päätöksentekoon ja uusien ideoiden luomiseen. Tämä nostaa esiin sekä valtavia mahdollisuuksia että syviä eettisiä ja yhteiskunnallisia haasteita. Jottei asian käsittely olisi helppoa, niin melkein samaan hengenvetoon Harari luokittelee tekoälyn vieraslajiksi.

Hararin pääviesti on yksinkertainen – ihmiskunta on rakentanut valtavia tietoverkostoja ja tietoverkkoja, jotka ovat antaneet meille ennennäkemätöntä voimaa. Paradoksaalisesti juuri nämä verkostot tulevat altistamaan meidät käyttämään tekoälyä epäviisaasti. Tekoälyn myötä tämä ”verkosto-ongelma” saa uuden, entistä haastavamman muodon.

Hararin terävin kynä pureutuu tekoälyn vaikutuksesta demokratiaan ja totalitarismiin. Hänen mukaansa demokratioiden on löydettävä uusi tasapaino totuuden ja järjestyksen välillä digitaalisessa maailmassa, koska totalitarismi markkinoi voimallisesti järjestystä yhteiskunnassa muiden arvojen yli. Sen ajatuksen seurauksena hän varoittaa ”digitaalisen totalitarismin” uhasta, koska tekoäly mahdollistaa ennennäkemättömän valvonnan ja kontrollin.

Kirjan loppuosa keskittyy tulevaisuuden skenaarioihin ja toimintaehdotuksiin. Harari korostaa, että tarvitsemme uudenlaisia instituutioita, jotka pystyvät valvomaan ja ohjaamaan tekoälyn kehitystä. Hän myös peräänkuuluttaa laajempaa julkista keskustelua aiheesta. Vaikka Hararin vastentahtoisuus teknologiaa kohtaan on ilmeistä, niin hän pitää selvänä, että tulevaisuus on vielä avoin ja että nykyhetken valinnoillamme on ratkaiseva merkitys.

”Nexus” on helppo lukukokemus, mutta taustalla väijyy ajatus tekoälyn dystopioista ja mahdollisuuksista. Kirjan avulla voi pohtia omaa suhdettaan teknologiaan ja omaa rooliaan tulevaisuuden muovaamisessa. Harari näkee historian tutkimuksen muutoksen analysointina. Hänen lauseensa ”muutos on historian ainoa pysyvä vakio” kertoo kaiken – vaikka emme voi pysäyttää muutosta, niin voimme aina olla osa muutoksen suuntaa.

Kirjoittanut: Mikko Mattinen

Jaa kirjoitus haluamallasi tavalla!